Конспекти лекцій НПП кафедри

 

ЕПЕкономіка аграрних підприємств. Курс лекцій / І. Н. Топіха. – Миколаїв : МДАУ, 2004. – 207 с.

(З урахуванням вимог Програми навчальної дисципліни для аграрних вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації з напрямків підготовки фахівців висвітлює курс “Економіка аграрних підприємств”. Розглядаються всі стадії його розвитку.

Висвітлюються предмет і методи дослідження курсу. Викладаються економічний зміст підприємства та основи підприємницької діяльності. Розкривається зміст кожної теми. Розглядається ресурсне забезпечення діяльності підприємства: земельними,  трудовими, матеріально-технічними, виробничими і оборотними фондами, нематеріальними та інвестиційними, а також ефективність їх використання.

Висвітлюються результати та ефективність виробництва в аграрних підприємствах: інтенсифікація, інноваційна діяльність, витрати виробництва та собівартість продукції, якість і конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції. Розглядаються наукові принципи розміщення і спеціалізації виробництва, галузева структура агарних підприємств, агропромислова інтеграція та її наслідки, ціни та ціноутворення на сільськогосподарську продукцію.

Розглядається економіка кормовиробництва, проблеми розвитку галузей рослинництва і тваринництва.

Книга розрахована на викладачів, аспірантів, студентів сільськогосподарських вузів, а також фермерів, спеціалістів агробізнесу, керівників підприємств.)

Методологія і організація наукових досліджень: Курс лекцій  / О. І. Котикова. – Миколаїв : Видавництво МДАУ, 2012. – 83 с.

(У курсі лекцій розглянуто теоретичні основи і методологію економічних наукових досліджень, процес їх здійснення та обґрунтування вибору методу дослідження з ілюстрацією застосування на прикладах реальних ситуацій в економічній, фінансовій, маркетинговій та управлінській дослідницькій практиці. Висвітлено питання щодо інформаційного й організаційного забезпечення наукового дослідження, основних сучасних інструментів ресурсного наповнення, апробації отриманих результатів.

Курс лекцій охоплює весь комплекс навчально-методичного забезпечення, необхідного для самостійного вивчення дисципліни і відповідає навчальній програмі з дисципліни «Методологія і організація наукових досліджень».

Для наукових працівників, менеджерів, викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів.)

 

Державне та регіональне управління : конспект лекцій / О. І. Котикова. – Миколаїв : МНАУ, 2013. – 229 с.

(У конспекті лекцій розглядаються основи теорії державного управління, система органів державної влади в Україні, їхні функції та повноваження, напрямки реформування організаційних структур державного управління за Концепцією адміністративної реформи в Україні, основи внутрішньої організації та менеджменту державних органів.

Для наукових працівників, менеджерів, викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів.)

Інвестиційний менеджмент. Курс лекцій / І. Г. Крилова. – Миколаїв : Видавнийчий відділ МДАУ. – 2012. – 109 с.

(Висвітлюються основні питаннями інвестиційного менеджменту як процесу управляння інвестиційною діяльністю підприємств в сучасних умовах.  Сформульвано суть, мета та завдання інвестиційного менеджменту. Розглядаються питання управління реальними і фінансовими інвестиціями; показники оцінки ефективності інвестиційних проектів; сутність іноземних інвестицій.)